Polska kuchnia ma ładne tradycje i do dzisiaj w rejonach spożywa się schematyczne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je przyrządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy porządnie się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy również węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
dobre polskie menu
Kaszuby są niezmiernie bogate w ryby, skutkiem tego kuchnia ta tak wielokrotnie je stosuje. Na przeróżne sposoby, nieraz ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, wspaniałe zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Obecnie najczęściej zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych krajowych zup należy też krupki.